top of page

Γιατί είναι τόσο δύσκολη μια συγνώμη

Updated: May 19


Πολύ συχνά σκέφτομαι-παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι-πως η συγνώμη είναι απλή, μα θέλει κόπο. Γιατί οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να πούμε αυτή τη μικρή λεξούλα?

Πρώτα-πρώτα υπάρχει η διαφορά μεγέθους μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η κάθε πλευρά περιγράφει το αδίκημα.

Συχνά η μία πλευρά(αυτή του παραβάτη), δικαιολογεί την παράβαση, περιγράφοντάς την ως μικρή(πχ. Δεν ήταν και τόσο φοβερό που ξέχασα τα γενέθλιά σου) ή ως ακούσια(πχ. Δεν κατάλαβα ότι θα το θεωρούσες τόσο σοβαρό).

Κάποιες φορές πιστεύουμε ότι το αδίκημα ήταν ένα στιγμιαίο ολίσθημα(πχ. Μόνο φέτος δεν το θυμήθηκα) ή ότι είναι κατανοητό(πχ. Ήμουν πνιγμένος στη δουλειά) ή τέλος ότι το θύμα έχει και αυτό ένα μέρος της ευθύνης(πχ. Δουλεύω πολλές ώρες και έπρεπε να μου το θυμίσεις).

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, ο θύτης απλώς δεν νοιάζεται να ζητήσει συγνώμη.

Εάν δεν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, ελάτε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία μιας ειλικρινούς συγνώμης.

1. Αποδέχομαι την ευθύνη για το λάθος και δεν υπονοώ ότι εξωτερικές δυνάμεις ή το θύμα προκάλεσαν με οποιοδήποτε τρόπο τον δράστη, να κάνει ό,τι έκανε.

ΤΙ ΝΑ ΠΩ: λυπάμαι που δεν εμφανίστηκα για να σε βοηθήσω, ενώ σου το είχα υποσχεθεί.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ: μου ζήτησες πάρα πολλά σήμερα και δεν πρόλαβα.

 

2. Είναι ανεπιφύλακτη. Εάν υπάρχει ένα “αλλά” αποτυγχάνει. Υπάρχει χρόνος αργότερα -αφού έχει επουλωθεί το τραύμα- να δοθούν εξηγήσεις.

ΤΙ ΝΑ ΠΩ: λυπάμαι που πρόδωσα την εμπιστοσύνη σου και σε έκανα να νιώσεις άσχημα.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ: συγνώμη που σε έκανα να νιώσεις εγκαταλειμμένη, αλλά δεν συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ήταν η δουλειά και είχα και άλλα πράγματα που έπρεπε να κάνω σήμερα.

 

3. Προσφερθείτε να βελτιώσετε την κατάσταση, όπως πχ. να προσφέρετε βοήθεια ή να κάνετε μια ειλικρινή προσπάθεια να αποφύγετε τη λάθος συμπεριφορά στο μέλλον.

ΤΙ ΝΑ ΠΩ: καταλαβαίνω ότι σε άφησα να τα βγάλεις πέρα μόνη σου, όμως μπορώ να σε βοηθήσω να καθαρίσουμε τώρα? Αν όχι, σου υπόσχομαι την επόμενη φορά που θα μου ζητήσεις βοήθεια να μην σε κρεμάσω, να κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι διαθέσιμος και αν δυσκολεύομαι, να σου το πω εκ των προτέρων.

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ: μπορούμε και οι δύο να προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι στην επικοινωνία την επόμενη φορά.

 

Συντάκτης: Κωνσταντινιά Δημητρίου

14 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page