Οι περισσότεροι από εμάς, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες βιώνουμε φόβο και ανησυχία, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό.
Οι δύο συναισθηματικές καταστάσεις, του φόβου και της ανησυχίας όμως, έχουν τεκείως διαφορετική επίδραση πάνω στον άνθρωπο.
Ο φόβος είναι μια άμεση αντίδραση συναγερμού σε μια υπαρκτή απειλή και χαρακτηρίζεται από ενεργοποίηση του άξονα των τριών F (fight or flight or freeze) δηλαδή μάχη, φυγή ή πάγωμα, και συγκεκριμένες αλλαγές σε σωματικό επίπεδο.
Η ανησυχία αντιθέτως, είναι μια κατάσταση προσανατολισμένη στο μέλλον, που χαρακτηρίζεται από προσδοκία ενδεχόμενων απειλών.
Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από διανοητικές και σωματικές ασκήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τους φόβους και τις ανησυχίες μας
1. Αναγνωρίζουμε τους φόβους μας.
Τους ονοματίζουμε, τους αποσαφηνίζουμε, τους κάνουμε συγκεκριμένους.
Πχ. Φοβάμαι το άγνωστο
Πχ. Φοβάμαι μήπως πεινάσω
Πχ. Φοβάμαι μήπως χάσω τη δουλειά μου
Η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να τους ξεπεράσουμε, μιας και όταν δίνουμε όνομα στο “τέρας”, το αποδυναμώνουμε! Πολλές φορές η απλή καταγραφή σε ένα χαρτί αποκαλύπτει τις πραγματικές του διαστάσεις.
2.Δεν το κρατάμε μέσα μας, μιλάμε γι’ αυτό.
Μοιραστείτε τους φόβους σας με άλλους, επικοινωνήστε με συγγενείς ή φίλους, προτρέψτε τους να μιλήσουν και αυτοί. Η εξωτερίκευση της ανησυχίας μπορεί να την κάνει λιγότερο απειλητική.
3.Μαθαίνουμε γι’ αυτά που φοβόμαστε.
Ένα βασικό συστατικό του φόβου είναι η άγνοια και η αβεβαιότητα.
Διαβάζοντας -από σωστές πηγές- ψάχνοντας και κατανοώντας αυτά που αφορούν στα δυσάρεστα συναισθήματα που νιώθουμε, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να τα ξεπεράσουμε
4.Το μοιραζόμαστε
Συζητάμε και επικοινωνούμε με ανθρώπους που διαχειρίζονται ψύχραιμα την κατάσταση. Προτιμούμε να έχουμε γύρω μας κυρίως τέτοιους, διότι τα θετικά συναισθήματα και η αισιόδοξη στάση στη ζωή, μπορεί να είναι μεταδοτικά.
5. Ευκαιρία για αυτοφροντίδα.
Μένουμε δραστήριοι -όσο γίνεται- και ασχολούμαστε με πράγματα που παράγουν χαρά.
Επιτραπέζια, παιχνίδια γνώσεων, φωτογραφία, μαγειρική, κατασκευές, μασάζ, ραπτική, πλέξιμο και τόσα άλλα. Η δημιουργικότητα, πέρα από ότι προσφέρει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα συναισθήματά μας, προσφέρει αίσθηση δύναμης, ευεξία, ικανοποίηση και άμβλυνση του στρες.
6. Αναζητούμε βοήθεια.
Αν νιώσουμε ότι όλα αυτά τα δύσκολα συναισθήματα επηρεάζουν τη λειτουργικότητά μας και μας εμποδίζουν να κάνουμε πράγματα που στο παρελθόν κάναμε, αν οι κοντινοί μας άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουμε αλλάξει πολύ, τότε θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να αναζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Δεν φοβόμαστε το φόβο! Τον κοιτάμε κατάματα!
Comments